Przepis na Krem ze Słodkich Ziemniaków i Jabłka 2 słodkie ziemniaki ( średniej wielkości – pokrojone w kostkę) 1 jabłko ( średniej wielkości – pokrojone w kostkę) 3 filiżanki ( miarki cup) wywaru warzywnego (lub) z kurczaka (lub) wody 1 łyżeczka masła ( można tylko dodać jak używa się wody ) **Odrobina oleju z pestek z dyni lub dowolnego oleju do lekkiego podsmażenia ziemniaków Przyprawy ( proporcje według uznania): Według Pubmed pestki z dyni zawierają kwas linolowy ( nienasycone kwasy tłuszczowe który należy dostarczać z diety), białko (według USDA 28 gram pestek z dyni zawiera około 7 gram białka), cynk, miedz i magnez. Sól Pieprz Cayenne Pestki z dyni - Na patelni podsmażamy pokrojone kostki słodkich ziemniaków; po około 5 minutach do gotującego się wywaru lub wody dodajemy zawartość patelni. Jabłko wzbogaca zupę w dodatkową ilość potasu odrobinę witaminy C i kwercetynę ( antyoksydant z grupy flawonoli , który potrafi neutralizować wolne rodniki i ma działanie przeciwzapalne) . Dodanie pestek z dyni nada daniu lekkiej chrupkości – a ich zielony odcień przełamie jednolitą kolorystykę zupy .