Grecka musaka - przepis

Ewelina
20.03.2014 22:02
Grecka musaka - przepis

Przepis

składniki

3 bakłażany (ok. 750-800 g)

ok. 650 g ziemniaków

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

600 g mielonego mięsa wołowego

1 duża puszka pomidorów (ok. 800 g)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

ok. 100 ml białego wina (można zastąpić wywarem)

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki cynamonu

garść listków oregano lub 1½ łyżeczki suchego

garść listków bazylii, posiekanych

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

oliwa z oliwek extra vergine (do smażenia i wysmarowania formy)

olej do smażenia bakłażanów (np. rzepakowy)

sos beszamelowy

4 łyżki masła

3 łyżki mąki

800 ml mleka

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

gałka muszkatołowa

dodatkowo

2 jajka

100 g + 50 g świeżo startego sera parmezan

sposób wykonania

ziemniaki opłukać, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie i po ostudzeniu obrać ze skórki i pokroić w plastry.

bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić wzdłuż na 0,7 – 1 cm grubości plastry, dobrze posolić i odstawić na pół godziny. po tym czasie należy osuszyć dobrze plastry papierowym ręcznikiem.

na patelni rozgrzać dobrze olej (jeżeli po włożeniu drewnianej łyżki pojawią się naokoło bąbelki, olej jest idealny do smażenia). na gorący tłuszcz wkładać bakłażany i smażyć z obu stron na złoty kolor. obracać tylko raz. po usmażeniu odkładać na papierowy ręcznik do odtłuszczenia.

cebulę obrać,pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, następnie dodać mięso i je zrumienić. dodać wino (lub wywar), zredukować. dodać pomidory i koncentrat. doprawić solą, pieprzem cynamonem*. dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem, ok. 20 minut. pod koniec dodać świeże zioła, wymieszać.

*jeżeli dodajecie suszone oregano, należy je teraz również dodać.

aby przygotować sos beszamelowy należy rozpuścić masło w garnku, dodać mąkę i cały czas mieszając trzymać na wolnym ogniu przez około minutę. dodać stopniowo mleko, cały czas rozbijając masę trzepaczką. następnie zostawić garnek na palniku i gotować na bardzo wolnym ogniu, bez przykrywki, aż masa zgęstnieje, tzn. ok. 20 minut. doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. rondelek przykryć, odstawić na chwilę (nie gotować).

żaroodporne naczynie wysmarować oliwą z oliwek. na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, polać połową mięsnego sosu, ułożyć warstwę z plastrów bakłażana, rozlać resztę mięsnego sosu i ponownie ułożyć ostatnią warstwę bakłażana.

do sosu beszamelowego dodać 100 g startego sera oraz jajka i energicznie wymieszać. sos rozlać równomiernie na zapiekance i posypać pozostałym startym parmezanem.

piec w nagrzanym do 170°C (z termoobiegiem) piekarniku, na średniej szynie, około 45 minut. ser powinien być złotobrązowy.