Róże z makaronu z szynką i serami

Ewelina
Zapiekanki
20.03.2014 21:48
Róże z makaronu z szynką i  serami

Przepis

Składniki

300 g makaronu lasagne

100 g tartego parmezanu

100 g tartej mozzarelli

25 g wędzonej szynki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

1 bakłażan

0,5 szklanki białego wina półsłodkiego

sól

pieprz

NA SOS:

40 g masła

40 g mąki

1 szklanka mleka

0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania

Makaron lasagne włożyć do 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony rozłożyć na sicie, aby woda odparowała. Bakłażana umyć, osączyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Dodać do niego pokrojonego bakłażana i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę. Potem wlać do tego białe wino, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Uduszone składniki odcedzić i przełożyć do miski. Szynkę pokroić w drobną kostkę i połączyć z odcedzonym bakłażanem. Dodać do tego tarty parmezan, mozzarellę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Ugotowany wcześniej makaron lasagne zawinąć w rulony, po czym napełnić go wymieszanymi składnikami. Całość włożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i ułożyć ciasno jedno przy drugim (rulony układać pionowo, aby były widoczne ich zakończenia). Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Wsypać do niego mąkę i cały czas mieszając drewnianą łyżką, wlewać stopniowo mleko. Potem dodać do tego tartą gałkę muszkatołową, doprawić do smaku szczyptą soli i całość zagotować. Zagotowany sos ściągnąć z ognia i polać nim ułożone rulony z makaronem.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.