Przepis
Składniki
300 g makaronu lasagne
100 g tartego parmezanu
100 g tartej mozzarelli
25 g wędzonej szynki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 bakłażan
0,5 szklanki białego wina półsłodkiego
sól
pieprz
NA SOS:
40 g masła
40 g mąki
1 szklanka mleka
0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania
Makaron lasagne włożyć do 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony rozłożyć na sicie, aby woda odparowała. Bakłażana umyć, osączyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Dodać do niego pokrojonego bakłażana i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę. Potem wlać do tego białe wino, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Uduszone składniki odcedzić i przełożyć do miski. Szynkę pokroić w drobną kostkę i połączyć z odcedzonym bakłażanem. Dodać do tego tarty parmezan, mozzarellę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Ugotowany wcześniej makaron lasagne zawinąć w rulony, po czym napełnić go wymieszanymi składnikami. Całość włożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i ułożyć ciasno jedno przy drugim (rulony układać pionowo, aby były widoczne ich zakończenia). Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Wsypać do niego mąkę i cały czas mieszając drewnianą łyżką, wlewać stopniowo mleko. Potem dodać do tego tartą gałkę muszkatołową, doprawić do smaku szczyptą soli i całość zagotować. Zagotowany sos ściągnąć z ognia i polać nim ułożone rulony z makaronem.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.