Składniki
2 bakłażany
500g mielonego mięsa
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżej lub suszonej mięty
1 puszka pomidorów
2 jajka
400g jogurtu naturalnego
2 łyżki startego parmezanu
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Przepis
Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie plastry opłukujemy, w ten sposób usuwamy ich gorycz. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kładziemy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Każdy plaster pieczemy po kilka minut z każdej strony, tak , aby zbrązowiał.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Mielone mięso umieszczamy na rozgrzanej patelni i rozdrabniamy widelcem. Gdy mięso odda tłuszcz, dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż cebula się zeszkli, a mięso zbrązowieje.
Następnie zalewamy pomidorami, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz miętę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy 10 minut.
W tym czasie układamy połowę plastrów bakłażana w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka roztrzepujemy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ubijamy chwilę trzepaczką.
Na plastry bakłażana wykładamy masę mięsną, a następnie pozostałe bakłażany. Zalewamy sosem jogurtowym i posypujemy parmezanem.
Pieczemy 40 minut.