Przepis
60 dag możliwie jak najgrubszych polędwiczek wieprzowych
1 łyżka masła ghee (można zastąpić jedną łyżką zwykłego masła i 2 łyżkami oleju)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
sos:
40 dag małych pieczarek
1 średniej wielkości cebula (najlepiej cukrowa)
1 szklanka kwaśnej śmietany co najmniej 18%
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
do podania:
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Nachos tortilla chips naturalne Casa Fiesta - duże (453g) Nachos tortilla chips naturalne Casa Fiesta - duże (453g)
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 3 tylko: 14,73 zł
Nachos tortilla chips serowe - duże opakowanie (453 g) - Casa Fiesta Nachos tortilla chips serowe - duże opakowanie (453 g) - Casa Fiesta
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 6 tylko: 16,49 zł
Przenośny grill BBQ System – Cobb Przenośny grill BBQ System – Cobb
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 4 tylko: 689,00 zł
Pieczarki obierz ze skóry, odetnij końcówki, przekrój na połówki. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka.
Na patelni silnie rozgrzej masło z olejem. Wrzuć cebulę i cały czas mieszając smaż, aż zacznie się szklić, dodaj pieczarki i smaż na dużym ogniu, często mieszając i nie pozwalając im gotować się we własnym soku - powinny się lekko usmażyć, ale pozostać jędrne.
Śmietanę posól. Dokładnie wymieszaj, dodaj do patelni z pieczarki, wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Zestaw z ognia, dopraw pieprzem oraz wsyp natkę pietruszki. Sos przykryj o odstaw na bok.
Polędwiczki wieprzowe pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Mocno ponaciskaj dłońmi, ale nie używaj tłuczka do mięsa. Posól, szczodrze posyp grubo mielonym pieprzem.
Na patelni silnie rozgrzej masło ghee (lub zwykłe masło z olejem), włóż polędwiczki i smaż po 2 minut z każdej strony, aż będą brązowe. Przełóż na talerz, przykryj folią.
Podgrzej sos pieczarkowy.
Na talerze wyłóż polędwiczki i polej je sosem. Posyp natką pietruszki.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub bagietką i dużą porcją zielonej sałaty z sosem vinegret.