Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

Ewelina
20.03.2014 22:00
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

Przepis

60 dag możliwie jak najgrubszych polędwiczek wieprzowych

1 łyżka masła ghee (można zastąpić jedną łyżką zwykłego masła i 2 łyżkami oleju)

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

sos:

40 dag małych pieczarek

1 średniej wielkości cebula (najlepiej cukrowa)

1 szklanka kwaśnej śmietany co najmniej 18%

2 łyżki masła

2 łyżki oleju

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

do podania:

łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Zajrzyj do Mniamowego sklepu

Nachos tortilla chips naturalne Casa Fiesta - duże (453g) Nachos tortilla chips naturalne Casa Fiesta - duże (453g)

ranking ranking ranking ranking ranking

opinia Komentarze: 3 tylko: 14,73 zł

Nachos tortilla chips serowe - duże opakowanie (453 g) - Casa Fiesta Nachos tortilla chips serowe - duże opakowanie (453 g) - Casa Fiesta

ranking ranking ranking ranking ranking

opinia Komentarze: 6 tylko: 16,49 zł

Przenośny grill BBQ System – Cobb Przenośny grill BBQ System – Cobb

ranking ranking ranking ranking ranking

opinia Komentarze: 4 tylko: 689,00 zł

Pieczarki obierz ze skóry, odetnij końcówki, przekrój na połówki. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka.

Na patelni silnie rozgrzej masło z olejem. Wrzuć cebulę i cały czas mieszając smaż, aż zacznie się szklić, dodaj pieczarki i smaż na dużym ogniu, często mieszając i nie pozwalając im gotować się we własnym soku - powinny się lekko usmażyć, ale pozostać jędrne.

Śmietanę posól. Dokładnie wymieszaj, dodaj do patelni z pieczarki, wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Zestaw z ognia, dopraw pieprzem oraz wsyp natkę pietruszki. Sos przykryj o odstaw na bok.

Polędwiczki wieprzowe pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Mocno ponaciskaj dłońmi, ale nie używaj tłuczka do mięsa. Posól, szczodrze posyp grubo mielonym pieprzem.

Na patelni silnie rozgrzej masło ghee (lub zwykłe masło z olejem), włóż polędwiczki i smaż po 2 minut z każdej strony, aż będą brązowe. Przełóż na talerz, przykryj folią.

Podgrzej sos pieczarkowy.

Na talerze wyłóż polędwiczki i polej je sosem. Posyp natką pietruszki.

Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub bagietką i dużą porcją zielonej sałaty z sosem vinegret.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną