Łopatka wieprzowa soczysta i krucha

Ewelina
20.03.2014 21:39
Łopatka wieprzowa soczysta i krucha

Przepis

Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej

Marynata:

3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

1 łyżeczka ziaren kolendry

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki ostrej papryki

Po 1 łyżeczce: estragonu, ziół prowansalskich i tymianku

świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

1 łyżka sosu sojowego ciemnego

1/2 łyżki przyprawy do grilla i szaszłyków

Opcjonalnie: sól lub domowa vegeta

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia, nakłuwamy kilkukrotnie ostrym nożem. W nacięcia wkładamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do mięsa, dokładnie je nacierając. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 15 min. w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Ten zabieg ma na celu ścięcie się białka w mięsie, dzięki czemu całe soki zostaną wewnątrz pieczeni. Po 15 minutach zmiejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 30 minut. Pamiętajcie, by na każdy kilogram mięsa przeznaczyć ok. 1 godziny pieczenia. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając mięso wytopionym sosem. Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 10-15 min. do przestygnięcia.