Pulpeciki drobiowe z sosem bolońskim

Ewelina
20.03.2014 21:34
Pulpeciki drobiowe z sosem bolońskim

Przepis

Sos boloński Italia WINIARY 1 opakowanie

Rosół drobiowy KOGUTEK WINIARY 2 kostki

mięso mielone drobiowe 600 g

jajko 1 sztuka

marchew 1 sztuka

seler korzeń 0,5 sztuki

cebula 2 sztuki

natka pietruszki 0,5 pęczka

oliwa z oliwek 3 łyżki

makaron drobny typu muszelki 300 g

tarty ser parmezan do smaku

sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Zagotuj litr wody i rozpuść w niej 2 kostki bulionowe.

Rosół drobiowy KOGUTEK WINIARY

Mięso mielone wyrób z jajkiem, solą i pieprzem a następnie formuj małe kuleczki, które ugotujesz w bulionie.

mięso mielone drobiowe sól, pieprz czarny świeżo mielony

Cebulę, marchew i seler pokrój w drobną kostkę, a następnie smaż na oliwie z oliwek na wolnym ogniu do momentu kiedy warzywa będą lekko twarde.

marchew seler korzeń cebula oliwa z oliwek

Pod koniec dopraw solą oraz pieprzem i dodaj pokrojoną natkę pietruszki.

natka pietruszki sól, pieprz czarny świeżo mielony

Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzuć makaron i gotuj go na półtwardo.

makaron drobny typu muszelki

Zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając.

Sos boloński Italia WINIARY

Przesmażone warzywa wymieszaj z sosem oraz ugotowanymi pulpecikami drobiowymi.

Na płaski duży talerz nakładaj makaron, a na niego sos.

Całość posyp tartym parmezanem i udekoruj gałązką natki pietruszki.

natka pietruszki tarty ser parmezan