Bułki do hamburgerów

Alicja
Śniadania
04.07.2017 15:16
Bułki do hamburgerów

Ja przygotowałam je z myślą o hamburgerach, ale są one tak uniwersalne że posmarowane samym masłem lub nadziane dżemem będą smakować wspaniale :) Składniki: 500 g mąki 25 g drożdży 250 ml mleka 50 ml wody 2 łyżki oliwy 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Na początku przygotuj zaczyn. Wyrośnięte ciasto możesz wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i za pomocą noża pokroić na 9 części lub bezpośrednio z miski urywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. Następnie odstaw do wyrośnięcia na ok 15 min. Do drugiej miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj oliwę, sól, wodę, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą część podgrzanego mleka. Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw do rośnięcia na jakieś 15 min. W małej misce wymieszaj drożdże, cukier oraz ok 50 ml ciepłego mleka i 2-3 łyżki maki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://doprawionefantazja.blogspot.com/2017/07/buki-do-hamburgerow.html