Jabłka w cieście naleśnikowym

Alicja
Desery
08.01.2016 17:16
Jabłka w cieście naleśnikowym

Tak przygotowane jabłka kroimy w plastry o grubości ok 1,5-2,0 cm, zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na wolnym ogniu, aż staną się pięknie złociste. Składniki: (na ok 15 krążków) 3-4 jabłka (w zależności od wielkości) szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 2 jajka (lu jedno duże) łyżeczka proszku do pieczenia cukier (opcjonalnie) olej do smażenia Do miski wlej mleko, dodaj jaja, mąkę oraz proszek do pieczenia. Zazwyczaj przepisy te wymagają dodatkowego cukru, my jednak z niego zrezygnowałyśmy, ponieważ uważamy, że słodycz jabłek jest wystarczająco duża, a proces smażenia dodatkowo uwalnia naturalne cukry skryte w tych rajskich owocach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://doprawionefantazja.blogspot.com/2014/03/jabka-w-ciescie-nalesnikowym.html