Składniki
Składniki na masę panna cotta:
350 ml śmietany 30%
150 ml mleka 3,2%
3 łyżki cukru
1 laska wanilii
4 płaskie łyżeczki żelatyny
Składniki na mus truskawkowy:
600 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
150 ml wrzącej wody
Składniki na bitą śmietanę:
150 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo do dekoracji:
truskawki
kiwi
jagody
czekolada
Przepis
Do garnka wlewamy mleko, śmietankę, cukier oraz jedną laskę wanilii.
Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut (cały czas mieszając). Cztery płaskie łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością wrzątku i dokładnie rozpuszczamy w nim żelatynę. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do naszej. Pamiętajmy o usunięciu strąka wanilii.
Całość odstawiamy do ostudzenia. Gdy już nasza masa przestygnie przelewamy ją do wcześniej przygotowanych pucharków (można ustawić je pionowo lub “pod skosem”) do połowy ich pojemności. Pucharki delikatnie przekładamy do lodówki do czasu stężenia masy.
Truskawki myjemy, blendujemy oraz pozbywamy się z nich nasion.
Jedno opakowanie galaretki rozrabiamy we wrzątku z dodatkiem 2 łyżeczek cukru pudru. Tak przygotowaną galaretkę przelewamy do naszego musu z truskawek. Mus przelewamy na już zastygniętą panna cottę i odstawiamy ponownie do całkowitego stężenia.
W międzyczasie ubijamy 150 mililitrów śmietanki 30% z 2 łyżeczkami cukru pudru.
Tak przygotowaną bitą śmietaną dekorujemy nasz deser. Dodajemy owoce oraz posypujemy startą czekoladą.
Całość dodatkowo możemy posypać startą czekoladą.
I gotowe.
Smacznego