Truskawkowa panna cotta

Ewelina
Desery
28.06.2017 17:16
Truskawkowa panna cotta

Składniki

Składniki na masę panna cotta:

350 ml śmietany 30%

150 ml mleka 3,2%

3 łyżki cukru

1 laska wanilii

4 płaskie łyżeczki żelatyny

Składniki na mus truskawkowy:

600 g truskawek

1 galaretka truskawkowa

150 ml wrzącej wody

Składniki na bitą śmietanę:

150 ml śmietany 30%

2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo do dekoracji:

truskawki

kiwi

jagody

czekolada

Przepis

Do garnka wlewamy mleko, śmietankę, cukier oraz jedną laskę wanilii.

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #1

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #2

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #3

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #4

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #5

Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut (cały czas mieszając). Cztery płaskie łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością wrzątku i dokładnie rozpuszczamy w nim żelatynę. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do naszej. Pamiętajmy o usunięciu strąka wanilii.

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #6

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #7

Całość odstawiamy do ostudzenia. Gdy już nasza masa przestygnie przelewamy ją do wcześniej przygotowanych pucharków (można ustawić je pionowo lub “pod skosem”) do połowy ich pojemności. Pucharki delikatnie przekładamy do lodówki do czasu stężenia masy.

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #8

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #9

Truskawki myjemy, blendujemy oraz pozbywamy się z nich nasion.

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #10

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #11

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #12

Jedno opakowanie galaretki rozrabiamy we wrzątku z dodatkiem 2 łyżeczek cukru pudru. Tak przygotowaną galaretkę przelewamy do naszego musu z truskawek. Mus przelewamy na już zastygniętą panna cottę i odstawiamy ponownie do całkowitego stężenia.

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #13

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #14

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #15

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #16

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #17

W międzyczasie ubijamy 150 mililitrów śmietanki 30% z 2 łyżeczkami cukru pudru.

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #18

Tak przygotowaną bitą śmietaną dekorujemy nasz deser. Dodajemy owoce oraz posypujemy startą czekoladą.

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #19

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #20


Całość dodatkowo możemy posypać startą czekoladą.

Zdjęcie Truskawkowa panna cotta #21

I gotowe.

Smacznego