Składniki
125 gram masła
100 gram cukru
250 gram mąki
2 jajka
500 ml śmietanki 36%
100 gram cukru pudru
250 gram truskawek
Rozmiar blaszki do pieczenia:
24cmx28cm
Przepis
Masło, cukier, mąkę oraz dwa jajka łączymy ze sobą a następnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Po upieczeniu ciasto kruszymy na drobne kawałki i dzielimy na dwie części. Pierwszą z partii ciasta wykładamy równo na całej powierzchni blaszki do pieczenia.
Śmietankę miksujemy wraz z cukrem pudrem do momentu powstania jednolitej, sztywnej masy.
W międzyczasie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki truskawki. Truskawki dodajemy do bitej śmietany. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę, następnie całość posypujemy wcześniej pokruszonym ciastem. Całość dokładnie wyrównujemy i ubijamy.
Tak przygotowane ciasto wkładamy zamrażarki na około 3 godziny.
I gotowe.
Ciasto smakuje pysznie i w smaku przypomina lody.
Polecamy na upały!