Przepis
4 szklanki truskawek
400ml chudego serka twarogowego dobrze zmielonego
lub gęstego jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki otrębów żytnich
4 łyżki syropu z agawy
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka imbiru sproszkowanego
Truskawki opłukać, oderwać szypułki i pokroić na ćwiartki.
Odstawić (można posłodzić truskawki syropem z agawy lub cukrem trzcinowym).
Płatki owsiane, otręby żytnie wsypać na suchą, dobrze rozgrzaną patelnie, dodać łyżeczkę sproszkowanego imbiru i cukier.
Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, zmniejszyć ogień i całość dobrze razem wymieszać.
Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Odstawić do wystudzenia.
Serek lub jogurt wymieszać z pastą waniliową i syropem z agawy.
Układać na przemian: granola, truskawki, serek.
Przed podaniem schłodzić