Truskawkowy deser

Krzysztof
Przepisy
20.02.2014 14:04
Truskawkowy deser

Przepis

4 szklanki truskawek

400ml chudego serka twarogowego dobrze zmielonego

lub gęstego jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu

1 szklanka płatków owsianych

1/4 szklanki otrębów żytnich

4 łyżki syropu z agawy

4 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka pasty waniliowej

1 łyżeczka imbiru sproszkowanego

Truskawki opłukać, oderwać szypułki i pokroić na ćwiartki.

Odstawić (można posłodzić truskawki syropem z agawy lub cukrem trzcinowym).

Płatki owsiane, otręby żytnie wsypać na suchą, dobrze rozgrzaną patelnie, dodać łyżeczkę sproszkowanego imbiru i cukier.

Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, zmniejszyć ogień i całość dobrze razem wymieszać.

Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Odstawić do wystudzenia.

Serek lub jogurt wymieszać z pastą waniliową i syropem z agawy.

Układać na przemian: granola, truskawki, serek.

Przed podaniem schłodzić