Kasza gryczana z pieczarkami

Ewelina
18.03.2014 22:35
Kasza gryczana z pieczarkami

Przepis

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej

1/2 kg grzybów (borowiki, maślaki, kurki… pieczarki… mogą być także namoczone grzyby suszone)

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ugotować kaszę gryczaną. Zagotować 2 szklanki osolonej wody. Wlać do niej 1 łyżkę oliwy (dzięki temu kasza nie będzie się kleiła po ugotowaniu). Do gotującej wody wsypać 1 szklankę kaszy gryczanej. Gotować chwilę na średnim ogniu, często mieszając, aż kasza wchłonie połowę wody. Po tym czasie garnek zestawić z ognia, przykryć pokrywką i grubym kocem (poduchą) i odstawić na pół godziny aby kasza się do końca uprażyła. (Uwaga: W tym czasie kasza powinna wchłonąć resztę wody i nabrać miękkości i “sypkości”.)

Grzyby umyć i pociąć na plasterki (lub zetrzeć na tarce – jeśli szykujemy farsz do gołąbków). Cebulę drobno posiekać. Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać pocięte grzyby oraz przeciśnięty czosnek. Smażyć aż grzyby odparują cały sos.

Wymieszać grzyby z kaszą gryczaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.