Przepis
Na stole wigilijnym od lat u nas nie brakuje kapisty z grzybami. Wiem, że w wielu domach jest to kapista z grochem, suszonymi grzybami czy nawet fasolą, ale u nas królują w tym daniu pieczarki. Zajadam się tą przystawką bez opamiętania i wykorzystuję przepis też do obiadu w kolejne dni świąt czy po prostu do zwykłego niedzielnego schabowego. Gorąco polecam…
Składniki:
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 pieczarek
2 duże cebule
olej
sól, pieprz, liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego
Z kapusty odciskamy nadmiar soku (chyba, że ktoś lubi bardzo kwaśna wersję) i lekko szatkujemy. Gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości.
W miedzy czasie siekamy cebulę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Smażymy, aż odparuje woda , a pieczarka się przysmaży. Doprawiamy solą i pieprzem (jak dla mnie dużo pieprzu).
Odlewamy wodę z ugotowanej kapusty i mieszamy ją z podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Całość jeszcze podprawiamy według uznania.
Smacznego!