Przepis
Składniki:
400g kaszy jęczmiennej grubej
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
50g masła
1 cebula
łyżka oleju
200g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
4 małe marchewki
kilka różyczek kalafiora
kilka różyczek brokuła
Wykonanie:
Kaszę płuczemy na sicie. Zalewamy wodą w proporcji 1 część kaszy, 3 części wody, solimy, dodajemy odrobinę cukru i masło. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy pod przykryciem ok.50 minut. Po tym czasie kasza powinna już wchłonąć płyn. Dalej postępuję z nią wg babcinego sposobu na kaszę (i ryż) czyli zawijam garnek w koc i odstawiam na ok 1h, aby kasza "doszła". W tym czasie obieramy i kroimy marchewki, kalafior, brokuł - zalewamy niedużą ilością wody, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dorzucamy pokrojone pieczarki oraz czerwoną paprykę. Podsmażamy całość mieszając ok 10 minut. Ostatnią czynnością jest połączenie kaszy, ugotowanych warzyw oraz podsmażonych pieczarek i papryki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do mięsa i sosu (wersja dla mięsożerców) albo jako samodzielne danie obiadowe.