Przepis
Składniki
300 g łososia
1 duża marchew
kiełki lucerny lub inne ulubione
rukola
½ pęczka zielonych szparagów
liście botwinki
czerwona papryka
opakowanie papieru ryżowego
cytryna
ocet balsamiczny
pieprz
1 cebula
cukier
ocet winny
100 ml czerwonego wina
5 łyżek dżemu malinowego
2 łyżki cukru trzcinowego
Instrukcje
Łososia umyć, osuszyć natrzeć skórką startą z ½ cytryny, solą, pieprzem i odrobina imbiru
Łososia grillujemy na patelni grillowej, po upieczeniu wyjąć na talerz, pozostawić do wystygnięcia
Kiedy łosoś będzie już zimny porozrywać go na kawałki, polać octem balsamicznym, wymieszać
Marchew i paprykę pokroić w cienkie słupki
Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końce
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru, kiedy woda będzie wrzała wrzucić szparagi, gotować do 3 minut, odcedzić przelać zimną wodą, osuszyć, a następnie pokroić na 7 cm kawałki
Szparagi przyprawić solą i odrobiną soku z cytryny
Cebulę przekroić na pół, a następnie w cienkie piórka
Do rondelka wlać odrobinę oleju, rozgrzać, dodać cebulę, smażyć do miękkości
Następnie dodać cukier, przesmażyć do rozpuszczenia się cukru, dodać wino, gotować do zredukowania wina, około 7 minut, sos powinien zrobić się gęsty, następnie dodać dżem malinowy, chwilkę poddusić, zestawić z ognia, doprawić pieprzem
Do naczynia o średnicy odrobinę większej od papieru ryżowego wlać bardzo ciepłą wodę, dodać cukier i ocet winny, wymieszać
Papier ryżowy zanurzyć w wodzie na około 20 sekund, wyjąć i ułożyć na czystej suchej ściereczce ( oczywiście, każdy papier moczymy osobno )
Delikatnie zdjąć papier ryżowy ze ściereczki przenieść go na deskę do krojenia
Nakładanie składników zaczynamy od:
rukola, kiełki, marchew, papryka, łosoś, liście botwinki, szparagi, listki mięty i kiełki lucerny
Zawijamy, tak jak naleśniki na krokiety
Podajemy z sosem cebulowo – winnym
Smacznego!
Notatki
Do wody do namaczania papieru ryżowego dodaję ocet i cukier, aby nadać delikatny smak, bo sam papier jest bez smakowy, a namoczony w takiej mieszance nabiera delikatnego słodko kwaśnego smaku.