Spring rolls z łososiem

Ewelina
18.03.2014 22:11
Spring rolls z łososiem

Przepis

Składniki

300 g łososia

1 duża marchew

kiełki lucerny lub inne ulubione

rukola

½ pęczka zielonych szparagów

liście botwinki

czerwona papryka

opakowanie papieru ryżowego

cytryna

ocet balsamiczny

pieprz

1 cebula

cukier

ocet winny

100 ml czerwonego wina

5 łyżek dżemu malinowego

2 łyżki cukru trzcinowego

Instrukcje

Łososia umyć, osuszyć natrzeć skórką startą z ½ cytryny, solą, pieprzem i odrobina imbiru

Łososia grillujemy na patelni grillowej, po upieczeniu wyjąć na talerz, pozostawić do wystygnięcia

Kiedy łosoś będzie już zimny porozrywać go na kawałki, polać octem balsamicznym, wymieszać

Marchew i paprykę pokroić w cienkie słupki

Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końce

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru, kiedy woda będzie wrzała wrzucić szparagi, gotować do 3 minut, odcedzić przelać zimną wodą, osuszyć, a następnie pokroić na 7 cm kawałki

Szparagi przyprawić solą i odrobiną soku z cytryny

Cebulę przekroić na pół, a następnie w cienkie piórka

Do rondelka wlać odrobinę oleju, rozgrzać, dodać cebulę, smażyć do miękkości

Następnie dodać cukier, przesmażyć do rozpuszczenia się cukru, dodać wino, gotować do zredukowania wina, około 7 minut, sos powinien zrobić się gęsty, następnie dodać dżem malinowy, chwilkę poddusić, zestawić z ognia, doprawić pieprzem

Do naczynia o średnicy odrobinę większej od papieru ryżowego wlać bardzo ciepłą wodę, dodać cukier i ocet winny, wymieszać

Papier ryżowy zanurzyć w wodzie na około 20 sekund, wyjąć i ułożyć na czystej suchej ściereczce ( oczywiście, każdy papier moczymy osobno )

Delikatnie zdjąć papier ryżowy ze ściereczki przenieść go na deskę do krojenia

Nakładanie składników zaczynamy od:

rukola, kiełki, marchew, papryka, łosoś, liście botwinki, szparagi, listki mięty i kiełki lucerny

Zawijamy, tak jak naleśniki na krokiety

Podajemy z sosem cebulowo – winnym

Smacznego!

Notatki

Do wody do namaczania papieru ryżowego dodaję ocet i cukier, aby nadać delikatny smak, bo sam papier jest bez smakowy, a namoczony w takiej mieszance nabiera delikatnego słodko kwaśnego smaku.