Przepis
Składniki na ciasto z dyni
2 szklanki miąższu (z jednej, dużej) dyni,
2 szklanki mąki,
0,75 szklanki cukru,
3 jajka,
5 łyżeczek cynamonu,
16 g cukru wanilinowego,
0,75 szklanki oleju,
łyżeczka sody oczyszczonej,
garść orzechów włoskich.
Jajka ubijamy wraz z cukrem. Do masy dodajemy mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksujemy, a następnie dodajemy posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Ciasto mieszamy.
Ciasto z dyni przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Ciasto z cynamonem i orzechami pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko posypane cynamonem lub cukrem pudrem.