Mus czekoladowy - PRZEPIS

Ewelina
Przepisy
18.03.2014 22:30
Mus czekoladowy - PRZEPIS

Przepis

2 tabliczki gorzkiej czekolady

200 ml kremówki

3 jajka

3 łyżki cukru

1 łyżka brandy

wiórki czekoladowe do dekoracji

Połamaną czekoladę wrzuć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuszcza schłodzoną śmietanę, ubijamy na sztywno. Jajka myjemy w gorącej wodzie, osuszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną ciepłą czekoladę i dokładnie mieszamy ( trzeba to zrobić w miarę szybko aby nie było grudek). Ostudzoną masę dokładnie mieszamy z bitą śmietaną (1-2 łyżki odkładamy do dekoracji), alkoholem i pianą z białek. Gotowy krem przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 1-2 godz, by się mocno schłodził. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi...

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną