Przepis
Risotto z pieczarkami
Risotto to kolejna z potraw, które każdy miłośnik jedzenia powinien znać. Klasyka kuchni włoskiej.
Doskonale sprawdzi się na walentynkową kolację! Czemu? Bo najfajniej risotto gotuje się we dwoje- jest wtedy mnóstwo czasu na rozmowę i... można się zmieniać przy mieszaniu ;)
Choć risotto można przygotować na nieskończoną liczbę sposobów, to ja chyba najbardziej lubię właśnie to najprostsze, z pieczarkami i groszkiem.
Składniki:
ryż arborio (więcej na jego temat przeczytasz TUTAJ)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
250 gramów pieczarek
kilka łyżek groszku konserwowego
1-2 duże łyżki masła
listki pietruszki do dekoracji
4 łyżki oliwy z oliwek
ok. 0,75- 1 litr bulionu
parmezan
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na 2 łyżkach oliwy smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli (nie może zbrązowieć!) na patelnię wsypujemy ryż. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty.
Następnie porcjami dolewamy bulionu- jedna porcja to ok. 1/2 szklanki. Po wlaniu pierwszej porcji zaczynamy potrawę energicznie mieszać. Musimy to robić niemal cały czas, by ryż się nie przypalił i by wydzieliła się z niego skrobia. Kolejną porcje bulionu dolewamy, gdy poprzednia całkowicie już wsiąknie w ryż. Czynność powtarzamy, aż ryż zmięknie a potrawa stanie się kleista.
Kiedy dolejemy już niemal cały bulion, przechodzimy do przygotowania pieczarek. Musimy je dokładnie umyć i pokroić w grube plasterki. Następnie przesmażamy je na oliwie aż zbrązowieją i dorzucamy do ryżu.
Kolejnym krokiem będzie dodanie masła, startego parmezanu i dokładne wymieszanie wszystkich składników.
Jako ostatni dodajemy groszek. Robimy tak, by jego ziarenka nie "pozgniatały" się w trakcie wcześniejszego, długiego mieszania potrawy.
Przed podaniem risotto dekorujmy jeszcze świeżą natką pietruszki i kawałkami parmezanu.
Gotowe!