Risotto z pieczarkami

Ewelina
05.09.2014 8:37
Risotto z pieczarkami

Przepis

Risotto z pieczarkami

Risotto to kolejna z potraw, które każdy miłośnik jedzenia powinien znać. Klasyka kuchni włoskiej.

Doskonale sprawdzi się na walentynkową kolację! Czemu? Bo najfajniej risotto gotuje się we dwoje- jest wtedy mnóstwo czasu na rozmowę i... można się zmieniać przy mieszaniu ;)

Choć risotto można przygotować na nieskończoną liczbę sposobów, to ja chyba najbardziej lubię właśnie to najprostsze, z pieczarkami i groszkiem.

Składniki:

ryż arborio (więcej na jego temat przeczytasz TUTAJ)

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

250 gramów pieczarek

kilka łyżek groszku konserwowego

1-2 duże łyżki masła

listki pietruszki do dekoracji

4 łyżki oliwy z oliwek

ok. 0,75- 1 litr bulionu

parmezan

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na 2 łyżkach oliwy smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli (nie może zbrązowieć!) na patelnię wsypujemy ryż. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty.

Następnie porcjami dolewamy bulionu- jedna porcja to ok. 1/2 szklanki. Po wlaniu pierwszej porcji zaczynamy potrawę energicznie mieszać. Musimy to robić niemal cały czas, by ryż się nie przypalił i by wydzieliła się z niego skrobia. Kolejną porcje bulionu dolewamy, gdy poprzednia całkowicie już wsiąknie w ryż. Czynność powtarzamy, aż ryż zmięknie a potrawa stanie się kleista.

Kiedy dolejemy już niemal cały bulion, przechodzimy do przygotowania pieczarek. Musimy je dokładnie umyć i pokroić w grube plasterki. Następnie przesmażamy je na oliwie aż zbrązowieją i dorzucamy do ryżu.

Kolejnym krokiem będzie dodanie masła, startego parmezanu i dokładne wymieszanie wszystkich składników.

Jako ostatni dodajemy groszek. Robimy tak, by jego ziarenka nie "pozgniatały" się w trakcie wcześniejszego, długiego mieszania potrawy.

Przed podaniem risotto dekorujmy jeszcze świeżą natką pietruszki i kawałkami parmezanu.

Gotowe!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną