Krewetki w cieście piwnym - PRZEPIS

Ewelina
Przekąski
18.03.2014 22:17
Krewetki w cieście piwnym - PRZEPIS

Przepis

Składniki

300 g świeżych krewetek ( gotowane też będą ok!)

140 g mąki + kilka łyżek do obtoczenia krewetek

150 do 200 ml zimnego piwa

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki chilli

odrobina pieprzu

½ łyżeczki proszku do pieczenia

oleju tyle, aby w garnku czy patelni w której będziecie smażyć było około 4 – 5 cm

Instrukcje

Do miseczki wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, pieprz i wymieszać

Porcjami dolewać piwo, wszystko energicznie wymieszać

Ciasto powinno być dość gęste i kleiste

Krewetki obrać umyć ( lub rozmrozić ) delikatnie posolić

Rozgrzać tłuszcz

Na talerz wysypać trochę mąki, krewetkę obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w ciście, delikatnie wkładać do garnka z rozgrzanym olejem

Smażyć z dwóch stron na złoty kolor

Gotowe układać na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszczu

Podawać z sosem majonezowym, tatarskim lub innym ulubionym

Fantastyczna do tego dania jest sałatka Coleslaw

Smacznego!