Przepis
Składniki
300 g świeżych krewetek ( gotowane też będą ok!)
140 g mąki + kilka łyżek do obtoczenia krewetek
150 do 200 ml zimnego piwa
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki chilli
odrobina pieprzu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
oleju tyle, aby w garnku czy patelni w której będziecie smażyć było około 4 – 5 cm
Instrukcje
Do miseczki wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, pieprz i wymieszać
Porcjami dolewać piwo, wszystko energicznie wymieszać
Ciasto powinno być dość gęste i kleiste
Krewetki obrać umyć ( lub rozmrozić ) delikatnie posolić
Rozgrzać tłuszcz
Na talerz wysypać trochę mąki, krewetkę obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w ciście, delikatnie wkładać do garnka z rozgrzanym olejem
Smażyć z dwóch stron na złoty kolor
Gotowe układać na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszczu
Podawać z sosem majonezowym, tatarskim lub innym ulubionym
Fantastyczna do tego dania jest sałatka Coleslaw
Smacznego!