składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 6 zielonych szparagów 1 garść świeżego szpinaku 100 g fety 2 jajka 5 łyżek śmietany 12% 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Na wierzchu każdej małej tarty ułożyć jednego szparaga pokrojonego na kawałki, posypać jeszcze odrobiną suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Tarty ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż farsz się zetnie ok 20 minut, funkcja góra-dół. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto na lekko złoty kolor. Następnie schłodzonym ciastem wylepić foremki na małe tarty, u mnie wyszło 6 sztuk. Małe pożywne tarty z zielonymi wiosennymi dodatkami w postaci szpinaku i szparagów. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut.