składniki: ok 500 g herbatników, u mnie mieszane jasne maślane i ciemne kakaowe ok 500 g herbatników, u mnie mieszane jasne maślane i ciemne kakaowe 2 duże budynie waniliowe bez cukru ( duże budynie na 3/4 l mleka) 4-5 łyżek cukru 1,2 l mleka 150 g miękkiego masła pianka z borówkami 350 ml śmietanki 30 % 350 ml śmietanki 30 % 1 galaretka o smaku owoców leśnych ok 200 g borówek na wierzch 4-6 kostek czekolady, dałam gorzką Przygotować masę. Masę znowu ładnie wyrównać i przykryć warstwą herbatników, tym razem dałam na przemian jeden jasny jeden kakaowy. Masę znowu ładnie wyrównać i przykryć warstwą herbatników, tym razem dałam na przemian jeden jasny jeden kakaowy. Na herbatniki wyłożyć drugą połowę masy. Masę wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Na herbatniki wyłożyć drugą połowę masy. Masę wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Ładnie wyrównać i ponownie ułożyć warstwę herbatników, tym razem dałam jasne. Ładnie wyrównać i ponownie ułożyć warstwę herbatników, tym razem dałam jasne. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała a herbatniki zmiękły. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała a herbatniki zmiękły. Na herbatniki wyłożyć połowę masy. Na herbatniki wyłożyć połowę masy. Odlać ok 0,5 l mleka i rozmieszać w nim budynie. Odlać ok 0,5 l mleka i rozmieszać w nim budynie. Gdy galaretka będzie już tężeć ubić na sztywno śmietankę.