Cukinia w zalewie musztardowej

Monika
Przetwory
15.07.2016 23:17
Cukinia w zalewie musztardowej

1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 5 łyżek musztardy kaszubskiej 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziarenek angielskiego ziela Do garnka wlać wodę i ocet. składniki: ok 2,5 kg cukinii ze skórką ale bez miąższu z pestkami listki laurowe, po 1 sztuce na słoik zalewa 1 l wody (4 szklanki) Cukinię dowolnie pokroić, ja pokroiłam w paski o długości ok 10 cm tak aby akurat zmieściły mi się do słoiczka. Najlepiej wybierać duże jędrne sztuki żeby w środku miąższ miał jeszcze miękkie pestki ( te z twardymi pestkami są już starawe i mają twardszą skórkę). Zalewa z dodatkiem musztardy może nie prezentuje się zbyt apetycznie ale nadaje warzywom fajnego posmaku. Na tą ilość zalewy potrzebujemy ok 2,5 kg dokładnie umytej i pozbawionej miąższu cukinii . Co roku na zimę robię pikle z ogórków w zlewie musztardowej. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 0,5 l. Jeśli ktoś ma nadwyżkę cukinii to polecam takie cukiniowe pikle, zimą będą jak znalazł jako dodatek do obiadu czy kanapek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/07/cukinia-w-zalewie-musztardowej.html