Składniki na jedną keksówkę 100 g masła w temp. pokojowej 1 i 1/4 szkl mąki 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/4 szkl alkoholu ( u mnie nalewka jeżynowa ) 2-3 łyżki powideł lub dżemu ( u mnie dżem porzeczkowy) Na krem 250 g mascarpone w temp. pokojowej 1 tabliczka czekolady mlecznej bądź deserowej Do dekoracji kuleczki zbożowe w czekoladzie od Delecty 1. Miksujemy, sprawdzamy czy jest odpowiednio słodkie (jeśli nie to możemy dodać 1-2 łyżki cukru pudru) i przekładamy ciasto, obsypujemy kuleczkami i wkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 h aby krem stężał. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, powidła i miksujemy na najwolniejszych obrotach, na koniec dodajemy alkohol i przelewamy od razu do foremki ( u mnie w kształcie keksowej rynienki z falą ) Pieczemy w 180 stop przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). Masło miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.