- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
- 650 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka + 50 ml mleka do rozczynu z drożdzy
- 3 żółtka
- 120 g cukru
- 1 jajko
- 100 g masła lub margaryny
- 30 drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
Przepis
W małej miseczce rozpuszczamy drożdże z dodatkiem jednej łyżeczki cukru, 50 mililitrów mleka oraz jednej łyżeczki mąki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut.
Do gotowego rozczynu z drożdzy dodajemy pozostałe składniki czyli 120 gram cukru , pół łyżeczki soli, dwie łyżeczki cukru wanilinowego, jedno jajko, 3 żółtka oraz 250 mililitrów mleka. Wszystkie składniki łączymy ze sobą następnie dodajemy 650 gram mąki i wyrabiamy na jednolite ciasto. W trakcie wyrabiania do ciasta dodajemy 100 gram wcześniej rozpuszczonego i wystudzonego masła lub margaryny.
Do momentu, aż nasze masło nie wchłonie się w ciasto całość wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki następnie ciasto przekładamy na stolnicę lub blat kuchenny i wyrabiamy przez kilka minut ( około 3 -4 minut).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po 30 minutach ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy w misce, aby je odpowietrzyć, następnie ponownie przykrywamy ściereczką na 30 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce. Tak przygotowane i wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, ponownie wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na dwa kawałki a następnie rozwałkowujemy i nacinamy tak, aby powstały trójkątne kawałki.
Na podstawę każdego trójkąta nakładamy nadzienie w postaci marmolady, dżemu lub kremu czekoladowego.
Tak przygotowane trójkąty dokładnie zwijamy i formujemy z nich rogaliki.
Tak przygotowane rogaliki wykładamy na blachę do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.
I gotowe! Smacznego