Rogaliki drożdżowe z nadzieniem

Ewelina
Desery
22.05.2017 16:11
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

  • 650 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka + 50 ml mleka do rozczynu z drożdzy
  • 3 żółtka
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła lub margaryny
  • 30 drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Przepis

W małej miseczce rozpuszczamy drożdże z dodatkiem jednej łyżeczki cukru, 50 mililitrów mleka oraz jednej łyżeczki mąki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut.

Zdjęcie Rogaliki drożdżowe z nadzieniem #1
Zdjęcie Rogaliki drożdżowe z nadzieniem #2

Do gotowego rozczynu z drożdzy dodajemy pozostałe składniki czyli 120 gram cukru , pół łyżeczki soli, dwie łyżeczki cukru wanilinowego, jedno jajko, 3 żółtka oraz 250 mililitrów mleka. Wszystkie składniki łączymy ze sobą następnie dodajemy 650 gram mąki i wyrabiamy na jednolite ciasto. W trakcie wyrabiania do ciasta dodajemy 100 gram wcześniej rozpuszczonego i wystudzonego masła lub margaryny.

Zdjęcie Rogaliki drożdżowe z nadzieniem #3
Zdjęcie Rogaliki drożdżowe z nadzieniem #4

Do momentu, aż nasze masło nie wchłonie się w ciasto całość wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki następnie ciasto przekładamy na stolnicę lub blat kuchenny i wyrabiamy przez kilka minut ( około 3 -4 minut).

Zdjęcie Rogaliki drożdżowe z nadzieniem #5
Zdjęcie Rogaliki drożdżowe z nadzieniem #6

Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po 30 minutach ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy w misce, aby je odpowietrzyć, następnie ponownie przykrywamy ściereczką na 30 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce. Tak przygotowane i wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, ponownie wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na dwa kawałki a następnie rozwałkowujemy i nacinamy tak, aby powstały trójkątne kawałki.

Zdjęcie Rogaliki drożdżowe z nadzieniem #7

Na podstawę każdego trójkąta nakładamy nadzienie w postaci marmolady, dżemu lub kremu czekoladowego.

Zdjęcie Rogaliki drożdżowe z nadzieniem #8

Tak przygotowane trójkąty dokładnie zwijamy i formujemy z nich rogaliki.

Zdjęcie Rogaliki drożdżowe z nadzieniem #9
Zdjęcie Rogaliki drożdżowe z nadzieniem #10

Tak przygotowane rogaliki wykładamy na blachę do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie Rogaliki drożdżowe z nadzieniem #11
Zdjęcie Rogaliki drożdżowe z nadzieniem #12
Zdjęcie Rogaliki drożdżowe z nadzieniem #13
Zdjęcie Rogaliki drożdżowe z nadzieniem #14

I gotowe! Smacznego