Składniki
Składniki na spring rolls:
10 arkuszy papieru ryżowego
400 gram łososia
ogórek zielony
marchewka
mango
czosnek
sos sojowy
pieprz
sól
woda
Składniki na sos:
mango
papryczka chilli
cebula czerwona
imbir
oliwa
sól
Przepis
Przygotowanie spring rolls:
W naczyniu do zapiekania umieszczamy niewielką ilość sosu sojowego oraz wody. Następnie dodajemy pieprz, sól, obrane ząbki czosnku oraz niewielką ilość świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Łososia marynujemy w naszym sosie i pieczemy przez 17 minut w 190 stopniach.
Ogórka, marchewkę oraz mango kroimy na cieńkie, podobnej wielkości kawałki. Upieczonego łososia kroimy na mniejsze porcje oraz pozbywamy się z niego skóry.
Pojedyńcze arkusze papieru ryżowego maczamy w ciepłej wodzie, tak aby stały się elastyczne
i łatwe we współpracy.
Tak przygotowany papier ryżowy wykładamy na desce kuchennej. Na środku układamy plastry mango,
ogórka, marchewki oraz pojedyńczy kawałek łoaosia. Całość dokładnie zawijamy (podobnie jak krokiety).
Przygotowanie sosu:
W miseczce łączymy se zobą drobno pokrojone mango, papryczkę chilli, cebulę oraz świeżo pokrojoną miętę.
Do tak przygotowanych składników dodajemy oliwę, sól oraz świezy imbir. Całość dokładnie mieszamy.
I gotowe.