Przepis
Składniki (na około 16 rogalików)
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 3/4 kostki masła roślinnego
Nadzienie:
- konfitura z płatków dzikiej róży
Wierzch:
- robełtane jajko
Przygotowanie
Mąkę mieszam z cukrem. Dodaję żółtka i masło pocięte na kawałki. Zagniatam szybko ciasto. Chowam do lodówki na co najmniej pół godziny (u mnie ciasto leżało w lodówce zawinięte w folii całą noc – dzięki temu rogaliki są bardzo chrupiące). Z ciasta rozwałkowuję dość duży placek i tortownicą (moja ma 26 cm) wykrawam okrąg. Dzielę go na trójkąty (jak pizzę) – wychodziło mi 8 trójkątów z jednego okręgu. Bliżej podstawy trójkąta kładę pół łyżeczki konfitury. Zwijam trójkąt w rulon i zawijam końce ku górze, aby uformować kształt rogalika. Rogaliki smaruję pędzelkiem cienką warstwą rozbełtanego jajka. Dzięki temu ładnie się rumienią. Piekę je 13 minut w temp. 150 stopni.