- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 90 min
Składniki
Składniki:
*0,5-0,6kg mąki
*50g drożdży świeżych
*1 jajko
*6 łyżek cukru
*szczypta soli
*1 szkl. mleka
*2-3 łyżki wody
*3 łyżki roztopionego masła
Przepis
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, 3 łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione (wystudzone) masło, sól, wodę, pozostały cukier i zagnieść ciasto. Dobrze zagniecione odstawić w ciepłe miejsce , aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie znów zagnieść. Ciasto podzielić na niewielkie porcje i rozwałkować dość cienko. Pokroić na równe trójkąty. na każdy położyć na brzegu trochę marmolady (bądź dowolnego innego nadzienia) i zwinąć formując rogaliki. Odstawić na ok. 15min. do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175'C ok. 15-20 min.