Składniki
- 2 ugotowane woreczki ryżu
- podwójna pierś z kurczaka
- puszka kukurydzy konserwowej
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 6 ogórków konserwowych
- 1 czerwona papryka
- 150 gram startego sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- przyprawa do gyrosa
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Przepis
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy wcześniej ugotowany ryż, na który następnie wykładamy kukurydzę.
Na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy pokrojoną cebulą oraz czosnek, następnie dodajemy pokrojonego na małe kawałki kurczaka, którego doprawiamy przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Całość podsmażamy tak przez kilka minut, następnie odstawiamy do wystudzenia się.
Do tak przygotowanego kurczaka dodajemy dwie łyżeczki majonezu i dokładnie mieszamy zawartość.
Do naszego naczynia żaroodpodnego w którym jest już ryż i kukurydza dodajemy kolejno pokrojone ogórki konserwowe, czerwoną paprykę, kurczaka oraz starty ser żółty.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. I gotowe. Smacznego