Składniki
Ciasto:
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 4 jajka
- łyżka mąki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- mielona gałka muszkatołowa
Nadzienie:
- 300 g kremowego serka z ziołami
- 150 g wędzonego łososia
Przepis
- Szpinak wykładam na patelnię i smażę, aż woda wyparuje, a szpinak zrobi się suchy. Pod koniec dodaję zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Masę studzę i mieszam z żółtkami.
- Białka ubijam na pianę i łączę ze szpinakiem. Delikatnie mieszam z mąką. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 15 minut w 180 st. C. Odstawiam.
- Serek rozcieram i rozsmarowuję na cieście, zostawiając margines 2 cm z jednego boku. Wykładam plastry łososia i zwijam ciasno roladę.