Papryka faszerowana

Obiad

01.05.2017 7:12

Papryka faszerowana

Faszerowana papryka to szybkie i pyszne danie, które można przygotować dosłownie w 20 minut + 4 duże papryki 30 dag mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki), można zastąpić dowolnym mięsem mielonym ok. 10 dag suchego ryżu (jedna torebka lub nieduża filiżanka) 1 cebula 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Papryczka chili lub pieprz kajeński 1 l bulionu warzywnego Tarty żółty ser i natka pietruszki – nie są konieczne W tym czasie oczyścić papryki – z umytych warzyw odciąć górne części z ogonkami (zostawić jako pokrywki), ze środków usunąć nasiona i białe włókna. Faszerowane papryki układać ściśle w dużym garnku o grubym dnie i zalać bulionem (tak aby były zanurzone do ok. 1/3 wysokości). Świetne danie na szybki obiad lub ciepłą kolację. 30 minut gotowania. Można podawać z ziołowym dipem jogurtowym lub tradycyjnym sosem pomidorowym. Dodać mielone mięso, słodką paprykę i smażyć razem ok. 10 minut.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://korniszonki.blogspot.com/2017/05/papryka-faszerowana.html