Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

Małgorzata
Desery
24.04.2016 13:56
Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

Składniki

300 g pszennej mąki

50 g maki krupczatki

200 g zimnego masła

150 g cukru

3 duże żółtka

1 łyżeczka pasty waniliowej

szczypta soli

Nadzienie:

1 kg rabarbaru

200 g marcepanu

Przepis

Ciasto:

Oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka, cukier, pastę z wanilii i szczyptę soli. Szybko zagniatamy kruche ciasto i formujemy kulę. Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części łączymy razem. Tak podzielone ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Nadzienie:

Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Formę o wymiarach 33 x 23 wykładamy papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wykładamy dno blachy łącznie z bokami. Na ciasto układamy pokrojony w cienkie plastry marcepan. Na marcepan wykładamy pokrojony rabarbar i zawijamy brzegi ciasta.

Na wierzch ścieramy pozostałą część kruchego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien być lekko rumiany. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.