Miniserniczki

Karolina
Desery
01.05.2017 8:34
Miniserniczki

Składniki

  • 14 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag masła
  • 18 dag cukru
  • 3 jajka
  • 9 dag mąki

Masa serowa:

  • 70 dag zmielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 12 dag cukru 
  • laska wanilii

Sos wiśniowy:

  • 30 dag wiśni
  • 3 dag cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis

  1. Czekoladę pokrusz, rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Masło utrzyj z cukrem i jajkami. Dodaj przestudzoną czekoladę, zmiksuj. Połącz z mąką. Masą czekoladową napełnij do połowy foremki na muffinki.
  3. Zmielony twaróg zmiksuj z jajkami, cukrem i miąższem z laski wanilii. Masę serową nałoż na masę czekoladową. Muffinki piec 40 minut w 160 st. C.
  4. Wydrylowane wiśnie zasyp cukrem, podduś. Wlej mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 1/2 szklanki zimnej wody. Wymieszaj, zagotuj.
  5. Przestudzone muffinki wyjmij z foremek. Podawaj z sosem wiśniowym.