- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
Przepis z: http://aniastarmach.pl/przepis/mazurek-orzechowo-czekoladowy/
Ciasto
- 200 gmąki pszennej
- 150 gmasła
- 100 gmielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 70 gcukru
- 1jajko
- szczypta soli
Nadzienie
- 100 ggorzkiej czekolady
- 150 gpowideł śliwkowych
- 200 gmlecznej czekolady
- 150 mlśmietanki kremówki 30%
Dodatkowo
orzechy do dekoracji
Przepis
Mazurek wielkanocny - przepis
Mazurek orzechowy z czekoladą
Przepis z: http://aniastarmach.pl/przepis/mazurek-orzechowo-czekoladowy/
1. Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę,schładzaj przez godzinę w lodówce.
2. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (20x30 cm)może się kruszyć, nie przejmuj się, ręcznie zaklej „dziury”, zadbaj aby przy brzegach powstał wyższy rant, ciasto nakłuwaj widelcem, włóż na 20 minut do lodówki.
3. Formę z ciastem przełóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 35-40 minut.
4. Ciasto ostudź.
5. Na wystudzonym spodzie rozprowadź powidła.
6. Śmietankę umieść w garnku i podgrzej.
7. Czekoladę drobno posiekaj, dodaj do śmietanki, odczekaj 2 minuty, wymieszaj.
8. Czekoladę wylej na powidła.
9. Mazurek udekoruj orzechami.