Składniki
- 2 filety z kurczaka
- ser żółty
- szynka parmeńska
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Sos pieczarkowy:
- cebula
- czosnek
- pieczarki
- śmietana
- szczypiorek
Dodatkowo:
- ugotowany ryż
Przepis
Filety z kurczaka myjemy a następnie rozbijamy na większe płaty za pomocą tłuczka. Mięso doprawiamy pieprzem, solą oraz słodką papryką.
Na tak przygotowane filety wykładamy po 2 lub 3 plasterki szybki parmeńskiej oraz ser żółty.
Kotlety dokładnie zwijamy i panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej.
Tak przygotowane mięso przekładamy na blachę, smarujemy olejem a następnie pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( czas pieczenia zależy od wielkości kotletów).
Przygotowanie sosu pieczarkowego:
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Całość podsmażamy przez chwilę i dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy już nasze pieczarki delikatnie się zarumienią dodajemy kilka łyżek śmietany. Podsmażamy jeszcze kilka minut i gotowe.
Podajemy z ryżem i sosem pieczarkowym lub z ulubionymi dodatkami.