Składniki: jajka 5 szt, mąka 3 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier waniliowy 1 opakowanie, skórka z cytryny 1 łyżeczka, olej 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, dodatkowo: śliwki mrożone lub świeże 50 dag, cukier puder do posypania ciasta, kruszonka: mąka pszenna 10 dag, cukier 10 dag, masło 10 dag, Sposób przygotowania: Moje ulubione ciasto ucierane jest z truskawkami, ale pobuszowałam trochę w zamrażarce mojej mamy i zamiast truskawek znalazłam śliwki... 😊 Ciasto przygotujemy w 5 min i będziemy mogli cieszyć się domowym ciastem do kawki lub herbatki. Mąkę, cukier i masło rozcieramy opuszkami palców i posypujemy po wierzchu ciasta. Jeśli nie macie zbytnio czasu na przygotowanie pracochłonnego ciacha to polecam prostego ucierańca. Czy macie już plany jakie ciasto zrobicie na weekend? Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, do tzw. suchego patyczka.