Jak się zagotuje wyłączyć palnik, dodać cukier, wymieszać - Zagotować ponownie, gotować przez kilka minut na najwyższym gazie - Zmniejszyć gaz na najniższy i mieszać aż piana zniknie - Dżem przelać do słoików, każdy z nich należy szybko zamknąć i położyć do góry dnem i tak zostawić aż ostygnie - Słoiki można zawekować, czyli gotować w garnku z wodą Smacznego 🙂 Lista zakupów: - 1 kg owoców bez pestek - 0,5 -0,7 kg cukru trzcinowego,lub białego (ilość cukru zależy od tego, czy wolicie mniej, czy bardziej słodki dżem) - 1 opakowanie dżemixu Przygotowanie: - Owoce umyć, wydrylować - Śliwki wrzucić do garnka, dodać Dżemix wg proporcji podanej na opakowaniu i mieszać aż do zagotowania - Całe ukwiecone na biało zapowiadało urodzaj na pyszne, małe, żółte śliweczki.