- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
– pół piersi z kurczaka
– 1 niewielka cebulka pokrojona w kostkę
– 6 sztuk pieczarek
– 15 dag sera żółtego starkowanego
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka majonezu
– pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia
Przepis
Pierś z kurczaka oczyścić i posiekać na drobne kawałeczki. Pieczarki starkować na tarce, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju razem z pieczarkami.Do surowego pokrojonego kurczaka dodać starkowany ser żółty, cebulę wraz z pieczarkami, surowe jajko, mąki, przyprawy i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstałą spójna masa.Łyżką nakładać porcje kotlecików na rozgrzany olej i smażyć na chrupko z obu stron.
To jest jedna z propozycji na wykonanie kotletów siekanych. Zachęcam do kombinowania ze składnikami, można przyrządzić kotlety z dodatkiem np. kukurydzy konserwowej, ziół, marchewki, papryki i wielu wielu innych dodatków.