Przepis
Składniki:
Ciasto:
- 125 g margaryny
- 250 ml szklanki wody
- 170 g szklanki mąki
5 jajek
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
250 g margaryny
1 krem karpatkowy
500 ml mleka
cukier puder
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę, wkładamy margarynę i sól, gotujemy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy aż ciasto stanie się szkliste. Zdejmujemy rondelek z ognia. Gdy masa przestygnie dodajemy po 1 jajku, lekko miksujemy. Dwie identyczne foremki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy do foremek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w 200 st. C. Teraz przygotuj krem. Gotujemy połowę mleka, resztę wymieszaj z kremem w proszku i wlej do gotującego mleka, ciągle mieszając. Wystudź. Miksujemy margarynę, dodajemy do niej po troszku przestudzony krem. Na jeden z upieczonych placków wyłóż przygotowany krem i przykrywamy drugim plackiem. Ciasto odkładamy na około godzinę do lodówki. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ;)
@Karolina