Spring Rolls z pieczonym łososiem

Anna
Obiad
19.04.2017 14:43
Spring Rolls z pieczonym łososiem

Sos: - sok z 1/2 pomarańczy, - sok z 1/2 limonki, - 1/2 papryczki chili (drobno posiekanej), - 1 łyżka sosu sojowego (ładniejszy kolor będzie bez niego, lecz sos nabierze fajnego smaku), - 1 grubszy plasterek świeżo startego imbiru, - 1 łyżka oleju sezamowego, - ok. 1 łyżka syropu klonowego do smaku (w zależności od słodkości pomarańczy), - 1 łyżeczka octu ryżowego, - kilka listków świeżej mięty (posiekane). Sos na bazie pomarańczy idealnie komponuje się z rolkami :) Składniki: - 10-15 arkuszy papieru ryżowego (ok. 22 cm), - ok. 250 g świeżego łososia ze skórą (np. Biedronka), - ok. 200 g cienkiego makaronu ryżowego (do zalania bez gotowania), - warzywne/owocowe dodatki. Na dole papieru (z brzegu na środku) kładziemy makaron, na niego po kilka słupków warzyw, mango, kawałek łososia, na wierzchu kładziemy rukolę. Dodatki: - 1 marchewka, - 1 mała papryka czerwona, - 1 dojrzałe awokado, - 1/2 długiego ogórka, - 1 dojrzałe mango, - garść rukoli. - 1 łyżka syropu klonowego, - 1 łyżka oleju sezamowego, Pomimo brzydkiej pogody i mroźnego wiatru dziś będzie wiosennie na moim talerzu - spring rolls są idealne na obiad, kolację czy przekąskę. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Łososia przekładamy do małego naczynia żaroodpornego/lub na blaszkę, pieczemy ok. 15 min. - 1 łyżka soku z cytryny/limonki. Zawijamy jak krokiety: lewy bok do środka, prawy bok do środka, a dół (z nadzieniem) zawijamy ku górze. Do szerokiej miski/głębokiego talerza wlewamy na spód ciepłą wodę (do zakrycia papieru).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2017/04/spring-rolls-z-pieczonym-ososiem.html