Składniki
(9 babeczek)
- 3 białka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 70 g. cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 łyżka oleju
- 90 g. mąki pszennej
- 2 łyżki syropu wiśniowego
- ok 1/3 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (najlepiej takiego)
Polewa
- 100 g. mlecznej czekolady
Krem
- 250 g. mascarpone
- 80 g. czekolady gorzkiej
- 80 g. czekolady mlecznej
Nadzienie
- 1 upieczona pokruszona babeczka
- 1/3 szkl. syropu wiśniowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl. wody
Dekoracja
- 9 wiśni (lub czereśni) koktajlowych
Przepis
Dziesięć zagłębień w blaszce do wypieku babeczek wysmaruj odrobiną masła.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij sztywną pianę mikserem. Wsyp cukier z wanilią oraz trochę cukru do wypieków i dalej miksuj (cukier dodawaj partiami). Następnie dodaj żółtka i miksuj jeszcze przez minutę.
Barwnik rozmieszaj w syropie wiśniowym. Do masy jajecznej dodaj olej, rozmieszany barwnik i po trochę przesianej mąki, mieszaj delikatnie łyżką. Gdy wsypiesz resztę mąki i ciasto będzie jednolite kolorystycznie, rozłóż ciasto łyżką na dziesięć zagłębień w blaszce.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-16 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu wyjmij z blaszki i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj nadzienie. Jedną wystudzoną babeczkę rozkrusz w dłoniach i wsyp do rondelka. Dodaj syrop wiśniowy i zagotuj. Wlej mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie i zaczekaj, aż utworzy się gęsty kisiel. Ostudź go, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania babeczek czy pączków i nadziej nim każdą z 9 babeczek (wbijaj końcówkę w wierzch babeczek).
Czekoladę mleczną rozpuść np. w kąpieli wodnej i gdy lekko przestygnie obtaczaj w niej każdą nadzianą babeczkę (górę i boki). Odstaw na kratkę do stężenia czekolady.
Obie czekolady na krem rozpuść w kąpieli wodnej lub podgrzewając w rondelku na bardzo malutkim ogniu. Odstaw, aż trochę wystygnie.
Mascarpone zmiksuj krótko i dodawaj po trochę rozpuszczonej czekolady. Od razu przełóż krem do rękawa z dowolną tylką i wyciskaj sporo na każdą babeczkę. Wierzch udekoruj wiśnią koktajlową.