Pasztet Jajeczny Z Pieczarkami

Milena
Wielkanoc
14.04.2017 10:43
Pasztet Jajeczny Z Pieczarkami

Składniki na pasztet jajeczny z pieczarkami: 10 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe duża cebula niepełna szklanka bułki tartej 100 ml kwaśnej śmietany (18%) pęczek szczypiorku 6-7 dużych pieczarek 100 g sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra łyżka masła Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, choć mi osobiście o wiele bardziej smakuje na zimno. U mnie w rodzinnym domu co prawda tradycyjnie spożywamy żurek na śniadanie, jednak mój mąż nie lubi żadnego rodzaju zup, dlatego przygotuję mu taki właśnie pasztet. Można go podać z pieczywem, zarówno ciemnym jak i jasnym, a także z różnego rodzaju sosami: czosnkowym, tatarskim, chrzanowym i surówką ze świeżych warzyw. Przepis jest prosty do wykonania, choć nieco pracochłonny, ale pasztet wychodzi delikatny w smaku, aromatyczny i pyszny, więc warto się trochę napracować. Wegetariański pasztet jajeczny sprawdzi się zresztą nie tylko na Wielkanoc. Jest idealny dla osób, które nie jedzą mięsa, a mają ochotę na coś pysznego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2017/04/pasztet-jajeczny-pieczarkami/