Przepis
PRZEPIS:
Składniki:
składniki suche:
2 szkl mąki
1 szkl cukru
odrobina prawdziwej wanilii (użyłam Kotanyi)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
składniki mokre:
1 szkl mleka
1 jajko
100 g roztopionego ale schlodzonego masła
Przygotowanie:
1. Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
2. Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
3. Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
Krem czekoladowy z mascarpone
50 g miękkiego masła
200 g serka mascarpone
odrobina wanilii
100 g roztopionej czekolady deserowej
350 g cukru pudru
1. Masło utrzeć razem z serkiem na gładką masę, dodać wanilię, cukier i roztopioną wystudzona czekoladę. Miksować na gładką masę.
2. Wstawić na chwilę do lodówki by krem nieco stężał.