Mazurek świąteczny z powidłami i kremem orzechowym

Kasia
Wielkanoc
14.04.2017 10:00
Mazurek świąteczny z powidłami i kremem orzechowym

Użyłam formy Jamiego Oliwiera na tartę (średnica 25 cm) – z wyjmowanym spodem, który ułatwił wyjęcie ciasta z formy – ciasto nie połamało się, jak to często bywa w przypadku wyjmowania ciasta z tradycyjnych form ceramicznych. Przepis na mazurek wielkanocny Drukuj przepis Składniki Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki, szczypta cukru, jajko, zimne masło (1/3 kostki 200g), łyżeczka zimnej wody Masa orzechowa: opakowanie serka mascarpone, 3 łyżki masła orzechowego, łyżka cukru pudru 3 łyżki powideł śliwkowych Do ozdoby: jajeczka czekoladowe w słodkich skorupkach, bukszpan Przepis 1 Ważną zasadą przy pieczeniu kruchego spodu jest nakłucie widelcem i położenie na ciasto kuleczek ceramicznych (fajny gadżet na prezent!), bądź fasoli, które obciążą je, aby zbyt nie wyrosło i w efekcie się nie połamało. Zobacz też: Ciasta na Wielkanoc Aby przygotować ładny spód do mazurka potrzebujemy albo ładnej formy, albo wyobraźni (na przykład wycinając z mazurka kształt pisanki) 🙂 Przygotowałam dziś wypiek na kruchym cieście z powidłami śliwkowymi oraz sosem z masła orzechowego połączonego z mascarpone. Dodatkowo forma nie wymagała smarowania tłuszczem czy wykładania papierem do pieczenia – ciasto w ogóle nie przyklejało się do niej. Na ciasto kładziemy kuleczki ceramiczne i wkładamy do piekarnika na około 30 minut do zrumienienia. 6 Ostawiamy na jakiś czas, aby powidła wsiąknęły w ciasto. Ten przepis na mazurka jest dowodem, że efekt wow możemy uzyskać niekoniecznie dużym nakładem pracy. 4 Na ostudzony spód ciasta wykładamy powidła śliwkowe, a następnie masę orzechową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniabazylii.pl/2017/04/mazurek-wielkanocny-z-powidlami-i-kremem-orzechowym/