Babeczki z płynną czekoladą

Ewelina
Przepisy
25.02.2014 18:41
Babeczki z płynną czekoladą

Przepis

Składniki na 12 standardowych muffinek.

Składniki suche:

- 1 1/2 szklanki mąki

- 2/3 szklanki cukru

- łyżeczka proszku do pieczenia

- łyżeczka sody

- szczypta soli

- opcjonalnie: domowy cukier waniliowy (łyżka) lub wanilinowy (łyżeczka)

Składniki mokre:

- szklanka maślanki

- 1/2 szklanki oleju

- 1 jajko

Dodatkowo:

- 100 g czekolady w kawałkach

Przygotowanie:

1. W osobnych naczyniach mieszamy dokładnie składniki suche i składniki mokre. Następnie przesypujemy suche do mokrych i mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.

2. Dodajemy czekoladę i kilka razy mieszamy łyżką, żeby rozprowadzić ją po całej masie. Ciasto będzie gęste i ciężkie. Nakładamy do wyłożonej papilotkami blaszki do muffinek.

3. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Kiedy babeczki zaczną rosnąć zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Łącznie pieczemy około 20 minut, wyciągamy kiedy z wierzchu będą rumiane.