Czekoladowe placuszki w sosie wiśniowym

Krzysztof
Przepisy
29.08.2014 7:26
Czekoladowe placuszki w sosie wiśniowym

Przepis

Skład (na około 15 sztuk)

2 jajka

150 g serka homogenizowanego waniliowego

225 g mąki

1 łyżka cukru

tabliczka czekolady mlecznej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

50 dag wiśni

1 szklanka cukru

łyżeczka mąki ziemniaczanej

Zaczynamy.

Wiśnie drylujemy, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos z wiśni się zredukuje (około 40 minut). Jeżeli nadal będzie zbyt rzadki, dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekka studzimy. W misce roztrzepujemy widelcem jajka. Dodajemy serek i cukier i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wszystko razem mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli jest rzadsze - wówczas dodajemy nieco więcej mąki. Placuszki smażymy na teflonowej patelni, z minimalną ilością oleju.

Jak PODAWAĆ?

Usmażone placuszki podajemy z sosem wiśniowym, najlepiej smakują podane na ciepło.