Przepis
Skład (na około 15 sztuk)
2 jajka
150 g serka homogenizowanego waniliowego
225 g mąki
1 łyżka cukru
tabliczka czekolady mlecznej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 dag wiśni
1 szklanka cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Zaczynamy.
Wiśnie drylujemy, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos z wiśni się zredukuje (około 40 minut). Jeżeli nadal będzie zbyt rzadki, dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekka studzimy. W misce roztrzepujemy widelcem jajka. Dodajemy serek i cukier i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wszystko razem mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli jest rzadsze - wówczas dodajemy nieco więcej mąki. Placuszki smażymy na teflonowej patelni, z minimalną ilością oleju.
Jak PODAWAĆ?
Usmażone placuszki podajemy z sosem wiśniowym, najlepiej smakują podane na ciepło.