- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
250g miękkiej margaryny
3/4 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
1/3 szkl mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate szkl mąki pszennej
cukier cynamonowy DIAMANT ok 3 łyżki
jabłko
cynamon 1 łyżeczka
cukier puder do posypania
Przepis
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku a następnie na zmianę przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Z białek ubić sztywną pianę, którą delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę 21x21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, posypać cukrem cynamonowym i powtykać cienkie plasterki jabłka. Posypać kolejną warstwą cukru cynamonowego, przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać cynamonem. Piec ok 45 minut w 180st (do tzw. suchego patyczka).