Składniki
Ciasto
200 g mąki
100 ml mleka
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
szczypta soli
2 żółtka
4 łyżki oleju
Masa jabłkowa
1 kg jabłek
100 g cukru
1 budyń śmietankowy
250 ml mleka
1 białko
Beza
1 białko
1 łyżka cukru
Kruszonka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Przepis
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto.
Zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia.
Blachę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dno blaszki i poczekać aż ponownie wyrośnie.
W tym czasie zrobić masę jabłkową.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier
i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku.
Mleko zagotować i wlać rozrobiony w części mleka budyń.
Ugotowany gęsty budyń wymieszać z jabłkami. (zmiksowałam.)
Białko ubić i delikatnie wymieszać z masą jabłkowo-budyniową.
Wyłożyć masę na ciasto.
Beza
Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo-budyniową.
Kruszonka.
Wszystkie składniki rozgniatać w palcach tworząc kruszonkę.
Posypać całość ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C około 30 minut.