Ciasto drożdżowe z jabłkami

Beata
Ciasta
26.04.2015 15:26
Ciasto drożdżowe z jabłkami

Składniki

Ciasto

200 g mąki

100 ml mleka

30 g świeżych drożdży

100 g cukru

szczypta soli

2 żółtka

4 łyżki oleju

Masa jabłkowa

1 kg jabłek

100 g cukru

1 budyń śmietankowy

250 ml mleka

1 białko

Beza

1 białko

1 łyżka cukru

Kruszonka

1 łyżka masła

1 łyżka cukru

2 łyżki mąki

Przepis

Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).

Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić

w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto.

Zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia.

Blachę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dno blaszki i poczekać aż ponownie wyrośnie.

W tym czasie zrobić masę jabłkową.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier

i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku.

Mleko zagotować i wlać rozrobiony w części mleka budyń.

Ugotowany gęsty budyń wymieszać z jabłkami. (zmiksowałam.)

Białko ubić i delikatnie wymieszać z masą jabłkowo-budyniową.

Wyłożyć masę na ciasto.

Beza

Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo-budyniową.

Kruszonka.

Wszystkie składniki rozgniatać w palcach tworząc kruszonkę.

Posypać całość ciasta.

Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C około 30 minut.