Przepis
Składniki:
150 g margaryny, 2 szklanki mąki, 3 jajka, 0,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ok. 5 jabłek
kruszonka: 1,5 szklanki mąki, 2 żółtka, o,5 kostki masła, 0,5 szklanki cukru
Margarynę roztopić w garnuszku i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną margarynę i wszystko utrzeć na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Jabłka rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, dodać cukier i żółtka i połączyć składniki tworząc palcami grudki. Kruszonkę rozłożyć na jabłkach. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika i piec ok. 45 minut.