ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, mleko 1 szklanka, woda ciepła pół szklanki, drożdże suche 1,5 łyżeczki, cukier biały lub brązowy 1 łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, olej 1 łyżka, farsz: cebula 4 szt, mak 1 łyżka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: żółtko do posmarowania cebularzy, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy. Wszystkie składniki na ciasto oprócz oleju umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy cebularze do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 min. do momentu aż będą rumiane. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz pod koniec smażenia suchy mak. Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Za pomocą dna szklanki robimy wgłębienie po środku każdej z bułek.